Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniem
Jak najczęściej przyrządzacie filet z piersi kurczaka? Mogę się założyć, że zazwyczaj go smażycie lub pieczecie. To delikatne mięso doskonale smakuje w obu tych wersjach. Jednak kurczak duszony w sosie paprykowym to prawdziwe niebo w gębie. Jest delikatny, pełen smaku i doskonale nadaje się do odgrzewania. Moja rodzina od razu pokochała to węgierskie danie.
Z jakiego mięsa kurczaka najlepszy jest paprykarz?
Ja paprykarz z kurczaka najczęściej robię z fileta z piersi z kurczaka. To dlatego, że mięso to jest delikatne, a ponieważ nie zawiera żadnych kości, ani chrząstek, zjada się je z wielką przyjemnością. Jeśli jednak ktoś woli mięso o bardziej wyrazistym smaku, może sięgnąć po uda lub pałki z kurczaka. Przy okazji zawierają one nieco więcej tłuszczu, więc są też bardziej kaloryczne.
Jak zrobić paprykarz z fileta z piersi z kurczaka?
Przygotowanie paprykarza z fileta z piersi z kurczaka jest bardzo proste. Trzeba bowiem tylko podsmażyć warzywa, dodać do nich kawałki mięsa i całość dusić z dodatkiem bulionu, aż mięso będzie miękkie i powstanie aksamitny sos.
Przepis: Paprykarz z filetem z kurczaka
Kawałki fileta z piersi z kurczaka duszone w sosie paprykowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 800 g fileta z piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia zielona papryka
- 2 pomidory
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
- 100 g śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie cebuli i czosnkuNa głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się miękka i lekko zeszklona. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę, uważając, aby się nie przypalił. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj paprykę mieloną słodką i ostrą, wymieszaj.
- Dodawanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj go na patelnię, wymieszaj. Dodaj pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
- Duszenie składnikówNa patelnię wlej gorący bulion lub wodę. Patelnię przykryj i gotuj całość ok. 30 minut na małym ogniu. Co jakiś czas potrawę zamieszaj, by składniki nie przypaliły się. Śmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź częścią gorącego sosu. Całość wlej na patelnię, wymieszaj, gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę dopraw solą i pieprzem.
Paprykarz z kurczaka – kilka wskazówek
Spójrzcie, na co należy zwrócić uwagę, by paprykarz wyszedł smaczny.
- Smaczny paprykarz powinien mieć kremowy, paprykowy sos i delikatne mięso. Warto więc najpierw poddusić same warzywa, a potem dodać do nich filet z piersi z kurczaka, bo nie wymaga on długiej obróbki termicznej.
- By śmietana, którą zaprawia się paprykarz, nie zwarzyła się, warto wcześniej zahartować ją częścią gorącego sosu.
- Paprykarz należy podawać na ciepło. Najsmaczniejszy jest z węgierskimi kluskami nokedli lub galuska, ewentualnie z makaronem lub ryżem. Można go też jednak podać z ziemniakami.